Mandragóra-keltetőt hív életre a 10 éves Harry Potter Múzeum

KULT * TECH * (kb. 14 perc csapongás)

Célegyeneséhez közelít a március 31-én, fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő Warner Bros. Studio Tour: The Making of Harry Potter (közkedveltebb nevén a londoni Harry Potter Múzeum) 2019-es kibővítését követő legnagyobb beruházása: a Backlot Café udvarának átépítése; ezen túl pedig a Watford Junction-ről valamint a London Victoriáról közlekedő, rövidesen tisztán elektromos járművekre cserélendő túrabuszparkot kiszolgáló töltőpontok telepítése.

jenn-cummings-greenhouse-main.jpg

Harry Potter ihletésű 3D-alkotás "Greenhouse - Main" (festmény: Jenn Cummings)

Az immáron a helyi filmgyártáshoz köthető, s az ideérkezőknek méltán emlékezetes hangárépületek első megjelenését egészen 1940-ig követhetjük vissza, mikor II. világháborús repülőgépgyárat és repteret telepítettek a dél-kelet angliai (Watford tőszomszédságában elnyúló) King's Langley és Leavesden közötti, vasúti összeköttetéssel is rendelkező dombvidék egyetlen nagyobb fennsíkjára. Ez volt a Leavesden Aerodrome. Az épületek falain belül a Havilland Aircraft Company zömében Rolls-Royce meghajtású katonai- és polgári kisgépeket gyártott, egészen az 1990-es évek elejéig.

1994-ben az Eon Productions gondozásában készülő James Bond-filmek akkortájt legújabb részének, a GoldenEye-nak kezdődtek volna a beltéri forgatásai, ám korábban a produkcióknak területet biztosító Pinewood Studios előjegyzési naptára teljesen megtelt. Egyéb alternatívák mellett, kézenfekvő megoldásnak tűnt - a lebontásra ítélt, hovatovább jobb híján enyészetre szánt - reptéri hangárok, és a körülöttük fekvő terület hasznosítása filmgyártási célokra. Ekkor alakult meg, a kezdetben csupán pár, jelentősebb alapterületű épületből álló Leavesden Film Studios, melyet aztán a 2000-ben kezdődő Harry Potter-forgatásokhoz, felesben a Heyday Films és a Warner Bros. felvásárolt.

A mára 80 hektárnyi hasznosított terület mintegy 50ezer négyzetméteres stúdió-komplexummá nőtte ki magát, otthont nyújtva számos világhírű produkció, mellettük a Harry Potter- és Fantastic Beasts-filmek születésének is.

Érdekesség, hogy a filmgyár kerítésein belül valamennyi újonnan épülő stúdió, játékszín, gyártóműhely és irodaház kizárólag hangár formájú lehet!

Élménykörút a Harry Potter-kulisszák mögé

 A Harry Potter produkció otthonát végül - ahogy erről a filmgyárban is megemlékeznek -, Leavesdenben teremtették meg, noha a több, mint tíz év munkáját őrző forgatási helyszínek nem csak erre a lokációra korlátozódtak: Watford külvárosa (Leavesden) mellett a 7 folytatás stábját láthatták még országszerte: egyebek mellett Londonban, Skóciában, sőt Észak-Írországban is. A Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell és David Yates vezette filmes szakembergárda ideje korán megérezte a fontosságát - már csak J. K. Rowling könyveinek felkapottsága ürügyén is -, és így, ha úgy tetszik minden kacatot (és persze kizárólag a produkció számára készült különlegességet): ikonikus szetteket (teljes szobányi/teremnyi berendezést), könyveket, látvány eszközöket, exkluzív kosztümöket tettek félre, jól sejtvén későbbi felhasználhatóságukat.

2010-re, a "Halál ereklyéi" 2. részének befejeztéig konténerek tömkellegében hízott ezernyi darabra a kincsestár. A barokk stílusvilágtól a '70-es évek Angliájáig nyúló fantasy-éra használati eszközei, "soha-nem-volt" öltözetei, varázslatos találmányai sorakoztak fel, melyektől általában egyéb produkciók megválnak munkájuk után.

Több hónapos előkészületet követően - mivelhogy a Warner Bros., érthető okokból, a működő filmstúdiók helyett két gigantikus hangszínpadot ("J" & "K" Soundstage) és a hozzájuk tartozó kiszolgáló udvart (backlot) biztosította e célra; dokumentumfilmek és ajándéktárgyak készültek, látványelemek nyerték el végső helyüket (utcák épültek és város a városban), aztán előadókat készítettek fel a leendő közönséggel megvalósuló, folyamatos interaktivitásra - az eredeti díszletek, a nagyérdemű által is gombnyomásra működtethető speciális effektek (mozgó seprűk, fakanalak, cipős szekrény, 77 záras trezorkamra ajtó stb.), Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson és sokan mások eredeti eszközeinek felhasználásával, 2012. március 31-én végül megnyílt a Harry Potter Múzeum.

Érdekesség, hogy valamivel egy évre rá - és mintegy húsz esztendővel az egykori repülőgyár és reptér filmgyári komplexummá alakítását követően - királyi megnyitóra is sor került, melyen Cambridge hercegét és hercegnéjét, Vilmost és Katalint, valamint Harry-t látták vendégül 2013. április 26-án.

Azóta is..

Világszerte töretlen a létesítmény népszerűsége. Az angolok olyannyira nemzeti büszkeségeik közé sorolják, hogy vezető hírekben foglalkoznak a múzeum eseményeivel (tv, rádió, napilapok, magazinok).

Köszönhetően az utóbbi pár esztendő utazási megszorításainak, a hétköznaponként mintegy 3,000 főt számláló vendégközönség legnagyobbrészt a brit látogatók köréből tevődik ki (ez persze nem vetekedik a British Museum vagy a Természettörténeti Múzeum látógatószámával, de képismétléssel élve, hmm, számottevő..). A hazai vendégeket a francia, holland, német és spanyol turisták követik rendezetlen sorokban, de mindennapos a magyar szó is az épületek falai között. Sokkal nagyobb volt a látogatók létszáma a világjárványt megelőző években: nem volt ritka a napi 7.000, múzeumi kikapcsolódást kereső, zömében fiatalabb korosztályú jegyvásárló, de a hétvégéken már most is gyarapodott az ő körük, sőt várhatóan a nyári hónapokban - ez már egy kis kritika gyanánt is megfogalmazódhat (tesztelik az új létesítményt, sosem volt még ennyi vendég) - nem lesz ritka a 10ezres létszám sem. Növekedik az osztálykirándulásokon részt vevő gyerekek és fiatalok száma, még több rendezvény, még több felnőtt csoport, szociális otthon, s akár tehetősebb családok születésnapi partija várható (nem megfeledkezve a világszerte tapasztalható trendről, amikor vállalati rendezvényeknek, internetes influenszereknek és üzleti partnereknek nyílnak meg a múzeum kapui, úgy éjfél tájt).

Elmarad ellenben a távol-keleti vendégek jobbára 2018 előtti özöne: tulajdonítható ez talán az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő "The Wizarding World of Harry Potter"-attrakciónak Osakában, mely 2014. július 15-én nyílt meg a Universal Studios jóvoltából Japánban. A harmadik legnagyobb Potter látványosság a világon. Míg amiért az amerikai kontinensről sem látogatja túl sok rajongó az európai múzeumot, az az orlandói élménypark Floridában, melyet szintén a Universal filmvállalat kezdett üzemeltetni (öt évvel megelőzve a leavesdeni legnagyobbat) 2007-ben.

Érdekesség, hogy amíg a Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter (nevében is rejti talán) a tényleges Harry Potter filmek és könyvek bemutatására fókuszál, a Universal Studios' The Wizarding World of Harry Potter in Orlando, Potter mellett jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít magának a Fantastic Beasts-franchise-nak, bármely más létesítményt a világon maga mögé utasítva.

A tizedik évben

Akik elmaradtak, visszatérnek. 

Számtalan rajongó (és hangsúlyozottan nem a rajongói körbe tartozó látogató) is teszi ezt évről évre, hogy a nem egyszer (a jegyfoglalástól a látogatásig eltelő idő szempontjából) pár hónapot kivárva tölti el egy napját (vagy felet: a múzeumi túra átlagos időtartama 3,5-4 óra, de a kötelező érkezési idősáv betartásán túl, zárásig gyakorlatilag korlátlan a benn tölthető idő) a filmek kulisszáinak örvénylő, örökmozgó világában. A látogató egyúttal és nem egyszer olyan neves, a vendégek között elvegyülő V.I.P-meghívottak társaságában járhat kelhet, mint John Rhys-Davies (a Gyűrűk Urából etc.), Ben Affleck (nála nincs nagyobb rajongó) vagy Warwick Davis (Warwick visszatérő vendége a múzeumi stábrendezvényeknek is: saját, különleges belső kialakítású Range Roverével szokott érkezni).

Érdekesség, hogy évente legalább egy pár hetes időszakban Tom Cruise (ó, azok a modern férfiak az ő fekete helikopterükkel!) rendszeres landoló- és munkahelye pár száz méterre található, a szomszédos stúdiókban (Mission: Impossible-forgatások), míg Hugh Laurie kb 15 méterre dolgozott a világjárvány előtt az "Avenue 5" produkcióban (amely csupán egy fallal volt elválasztva a múzeum fogadótermétől). Szoros időbeosztásuk (avagy eltérő érdeklődésük miatt, sajnos) ők mindezidáig rejtve maradtak a kíváncsi szemek elől. (Szívük joga!)

Pedig olyan látványt hagytak ki - s mindazok, akik 2019 előtt tették tiszteletüket -, mint az egykori főbejárat izgalmas Fabergé-szerkezetté alakulása, vagy belépés után az a randevú az Ukrán Vashasú Sárkány közel 15 méteres alakjával. Sokan nem tudják, hogy az egyébként tényleg ámulatba ejtő - (érkezéskor a gyerekek tátott száját érdemes figyelni, felejthetetlen! Az angol ezt hívja úgy, hogy wow-factora van a helynek - a szerző) -, mennyezetről lefüggesztett, Hollywoodban készült makett melletti "nagyfreskók" jobb oldali tagja egy 34 méter hosszú kivetítő (a világon szinte egyedüli, 5 számítógéppel összehangolt projektor látja el képanyaggal), és valamennyi muzsika, és rádiójáték effekt (melyek hangminőségéről Sennheiser erősítők és JBL hangsugárzók gondoskodnak, mint szerte máshol is az intézményben), egy közel 32 perces, slow motion animáció hanganyagául szolgálnak. Így nem célt tévesztett, ha a látogató talán egy zivatar vagy tüzijáték hangját hallja. A történések ott követik a hangot a sárkány mellett (de talán túl sűrű az élményanyag).

A legutóbbi nagy "arculat felvarrás" 2019. április 4-én zárult le a Gringotts Wizarding Bank átadásával. Mintegy 2 évre rá kezdődött meg a régóta érlelődő Backlot Cafe-átalakítás: helyileg ez a múzeumi túra közepén található. A korábbi, közel 3,000 négyzetméteres szabadtéri bemutatót (többek közt a Privet Drive épületeivel) közel 7.500 négyzetméteresre növelték (a félmakett házakat lebontották, és a technikai kiszolgáló udvar területén, a szerszámos konténerek, oktató termek elbontásával többtíz méterrel hátrébb, újra felépítették - eltolták őket, mint Béláim azt a másikat az eltűnt kabát esetében /"A legényanya" - rend. Garas Dezső/). Ezzel egyidőben befejeződött a mintegy 3,500 járművet befogadó parkoló építése, több mint 50 elektromos töltőállomással. Sorolni is nehéz..

Mielőtt a végső unalomba meríteném az olvasót, további fejlesztésekről, átadási időpontokról egyelőre nincs hivatalos információm. Meg nem erősített források azt sugallják, látogatóként a jubileumi időpont és az új Fantastic Beasts-folytatás premierének dátumát követő hetekben (április 8. után) valószínű a létesítmények birtokba vétele.

A bejegyzés szerzője 2016. március 7-e óta (pillanatnyilag egyedüli magyar) munkatársa a Warner Bros. Studio Tour-nak Leavesdenben.

 

 

 

F o r r á s o k :

- "Magical Mischief" >> wbstudiotour.co.uk
- "Harry Potter mágikus növényei a mi otthonunkban is!" EDENKERT.HU 2020. január 8. >> www.edenkert.hu/szobanoveny/egzotikus-szobanovenyek/harry-potter-magikus-novenyei/2381/
- "Pottermore: Magyar-Angol Harry Potter szótár" >> magyarpottermore.wordpress.com/szotar/
- "Our History" >> www.wbstudiotour.co.uk/our-history/
- "16 Harry Potter Experiences You Need to Have Around the World" by Pontia Fallahi 5 May 2021 >> theculturetrip.com/europe/united-kingdom/articles/16-harry-potter-experiences-you-need-to-have-around-the-world/
- "Hét üvegház - Greenhouse Seven" >> harrypotterpages.wiki/hu/uveghazak/greenhouse_seven
- "Warner Bros Studio Tour London is set to open Gringotts Bank to visitors" Cosmopolitan Apr 9, 2019 by Olivia Blair >> cosmopolitan.com/uk/worklife/a26072585/harry-potter-warner-bros-studio-tour-london-gringotts-bank/
- "The Balmoral Hotel, where J. K. Rowling finished Harry Potter and the Deathly Hallows" The Rowling Library June 1, 2016 Exclusive >> www.therowlinglibrary.com/2016/06/01/the-balmoral-hotel-where-j-k-rowling-finished-harry-potter-and-the-deathly-hollows/
- "Has Tom Cruise ever actually seen a movie? An investigation" SCREENCRUSH July 30, 2018 by Britt Hayes >> screencrush.com/has-tom-cruise-ever-actually-seen-a-movie-an-investigation/#:~:text=Okay%2C%20so%20if%20Tom%20Cruise,least%20one%20Harry%20Potter%20movie.