Hely.rajz - 1. rész: A Pinewood Stúdiók

NAGYVILÁG * (kb. 10 perc csapongás)

A Szigetország abba a korszakába értünk, amikor az is előfordulhat, hogy olyan ember érdemel ki lovagi címet a királynőnél, akinek az irányítása alatt Nagy-Britannia egyik (, ha nem a) legnagyobb áruházlánca hivatalos szégyenlistára (s annak is az élére) kerülhetett, megrövidítve 5 millió 97 ezer fonttal 80 ezer dolgozóját a 2016-2018 közötti időszakban (a hivatalos Nemzeti Minimálbér alatti kifizetésekkel). Sokan ismerhetik az esetet, akik követik a CNN Business híreit vagy akár a magyar sajtót, így nem is nevezném meg és hoznám konkrét összefüggésbe Sir Dave Lewis és a Tesco (upsz!) körül történteket. Kínos intermezzo, ne is boncolgassuk!

Másodszor is elmarad idén a Glastonbury Festival, munkahelyek szűnnek meg (persze ez most világhelyzet) miközben támogatással bíztatják távozásra az EU-s állampolgárokat, Covid-19 és Post-Brexit (már a brexiterek is egymással veszekednek, lévén eltűnt az eddigi ellenségkép, az Únió a célkeresztből)... Pestiesen szólva buli van! Látszólag nagy a felfordulás Egyesült Királyság-szerte, persze nem kell megrémülni: számos irányban a megoldás is a horizont felé közelít. Ezek egyike a filmipar.

Január 20-án felkerült a takarás a kerítésekre, hivatalosan is a nagyközönség elől elzárt, majdani forgatási területté vált Chalfont St. Giles határában a Newland Park. Ez itt a RyPoTrenD LondoN helyszíni pillanatjelentése.

A Pinewood Stúdiók nagyberuházása

Az 1935-ben alapított Pinewood Stúdiók (2001-től a Pinewood-csoportba tömörülve) az Egyesült Királyság világszerte egyik legismertebb televíziós, film- és videojáték-vállalkozása (a leavesdeni Warner Bros. mellett), számtalan siker bölcsője a Folytassa...-sorozattól a James Bond-filmekig (a Daniel Craig utolsó 007-es szerepléseként nyilvántartott, és a Covid-helyzet miatt mai napig elhalasztott megjelenésű "No Time To Die"-t is ideértve), de forgatási területtel szolgált a Csillagok háborúja-franchise darabjaihoz is. 2020 novemberében 450 millió fontos keretösszegű beruházást jelentettek be a Watford-közeli Iver Heath-ben felépítendő Screen Hub UK látógatóközpont és oktató centrum kapcsán. Ezen felül, az említett összeg a már meglévő filmstúdiók fejlesztését, alapterület növelését is szolgálja, nem beszélve egyéb vállalkozás-fejlesztési célokról sem.

Ne feledjük el, világszerte növekszik a filmgyári látogatótúrák ázsiója: mostanában vetődött föl az észak-írországi Linen Mill Studiók "The Game of Thrones Studio Tour" interaktív attrakciójának létjogosultsága, miközben a Warner Bros. 2023-ra tervezi harmadik (a kaliforniai Burbank-béli, és a leavesdeni után) Warner Bros. Studio Tour Tokyo - The Making of Harry Potter látványosságát.

A tervezett látogató központ Iver Heath-ben (kép: Screen Hub UK)

A 350 ezer négyzetlábnyi (32 516 négyzetméter) stúdió fejlesztésen túl, az Iver Heath-i komplexumtól légvonalban pár mérföldnyi távolságra lévő zöld oázis, a Chalfont St. Peter és Chalfont St. Giles határában elterülő Newland Parkba is elért a fejlesztés szele; az viszont még kérdéses, hogy a tavaszi filmforgatás után megmarad-e a terület túrista szenzációnak, avagy más célra alakítják majd át.

Chalfont St. Giles a Film és Televízió tükrében

Lakóhelyem mintegy öt esztendeje ez a festői falucska. Majdnem azt írtam, hogy csak volt (mármint festői), hiszen egyik határában az HS-2 gyorsvasút-beruházás építkezése szabdalja immáron darabokba a korábbi, Windows-háttérképnek is beillő tájat; másik végébe pedig most érkeztek a markológépek. A falu központjában mindebből természetesen semmi sem érzékelhető (még).

Chalfont St. Giles főtere a templommal (kép: Google)

Chalfont St. Giles számos televíziós- és filmprodukciónak adott otthont (egyéb tekintetben, noha több szempontból is ideális London és a Pinewood Stúdiók közelsége folytán, mégsem igazán filmes központ, inkább lakó- és pihenőhely). Nemzetközileg is ismert helyszínként, az 1971-es Dad's Army /Az ükhadsereg/ című komédia-sorozatban a Walmington-on-Sea lokációt helyettesítette, mint ahogy Budapest is Berlin vagy Buenos Aires szokott lenni a filmekben olykor (a széria egyik főszereplője, John Laurie pedig pár mérföldre a szomszédságban, Chalfont St. Peter nevezetes lakója volt). A faluban és körülötte forgatták még a Canterbury-meséket, valamint pár BBC-produkciót, horror filmeket, melyek a határon túl már nem számottevő elismertségűek. Ha esetleg összefutnának az 1965-ös The Big Job-bal /Folytassa, ha már otthagyta!/, Sid James és Dick Emery szintén ezen a helyszínen alakította filmbéli szerepeit.

A Newland Park Chalfont St. Peterben

El sem kell hagyni a falut (Chalfont St. Giles, Chalfont St. Peter, Little Chalfont meglehetősen összenőtt agglomerációt képeznek, melyeket erdős ligetek - illetve villakertek - választanak csak szét) Watford irányában, észak-keletre haladva a Nightingales Lane felé, még a községhatár előtt el kell fordulni jobbra, majd egy egysávos úton - ami, ha olyanja tartja, olykor kétsávosra szélesedik, aztán vissza egyre, közben produkál egy közel száz yardos hosszúságú gázlót is télidőben az erdő közepén (Isten hozta Angliában!) - odaérhetünk pár percen belül a Newland Parkhoz (ami a telefonos helymeghatározás szerint Chalfont St. Gilesban van vagy Chalfont St. Peterben, vagy ha lépünk kettőt, akkor Chilternben, és ezek közül mindegyik igaz rá!). A megyét pedig Buckinghamshire-nek hívják.

Newland Park Manor esküvői korszakából (kép: Bridebook Wedding Venues)

A terület első említett birtokosa Henry Gott volt, aki 1770-ben vásárolta meg, mikor III. Györggyel erre vadászva megtetszett neki az erdősávokkal határolt tucatnyi legelőből álló tájrész. Nem túl változatos domborzat jellemzi a birtokot (az otthoni zalai vagy somogyi dombság szépségével nem merném összevetni, de a nyomukban van), s ez épp kedvező volt a ma már hivatalosan másodfokú védettség alatt listázott "tájház", és a villakert bejáratától több száz méteren át az épületig nyúló út megépítéséhez, ami szép emléke a néhai Mr Gott vadászbalesetének és halálának (a szarvas névre hallgató tettes utóéletéről vagy -élettelenségéről nem szól további fáma). 1809-ben egy Thomas Allen nevű úr volt a következő birtokos, akinek a halálakor, 1829-ben, fiát, mint örököst már úgy említi a történetírás, mint Thomas Newland Allen.

Eltekintenék az összes örökös vagy vásárló felsorolásától, a Newland Park históriája tehát elkezdődött, és egy apró ugrással máris 1910 és 1921 között teremhetünk, érdemes.

Ekkortájt Henry Devenish Harben és hitvese, Agnes Harben jóvoltából a női választójogokért harcoló szüfrazsettek menedéke lehetett a Newland Park, s a Newland majorság villaépülete. Agnes Harben nevéhez fűződik a későbbiekben megalapított United Suffragists-szervezet. Ebben az időszakban olyan hírességek látogatták meg a birtokot, mint Emmeline Pankhurst, George Bernard Shaw, Sydney és Beatrice Webb vagy H. G. Wells.

1939-től aztán biztosító társaságok, kollégiumok, gimnáziumok, az Amersham Hockey Club váltották egymást a tulajdonosi körben. A villaépület legutóbb esküvői partik helyszíneként szolgált 2017-ig, ma üresen tátong, s eközben a villapark kiszolgáló épületeiben megnyitották a Chiltern Open Air Museum-ra keresztelt látogatói nevezetességet, amolyan aprócska falumúzeumként, skanzenként, mely épületegyüttes körül az ITV megbízásából, 2011-ben a Downton Abbey pár jelenetét is leforgathatták.

manor.jpg

Az üres villa tegnap (kép: Landor)

A Newland Park-i talány

A filmforgatásokra jellemző általános titoktartás övezi a Newland majorsághoz közeli parkrészt. 32 acélkabin elhelyezése folyik a hetekben (épül a sárga konténer város) a munkások étkeztetése céljából (pontosabban étkezők, covid-teszt helyiség heti háromszori vizsgálathoz, hőmérős beléptető szoba, öltözők napi kétszeri elködösítéssel, covid-iroda, művészeti iroda stb.) Egyik nap víz nincs, a másikon az elektromosság hibádzik, tömérdek a kezdeti nehézség a zöldberuházás felvonulási területének bokáig érő sarában. Végülis nem különleges ez a semmi közepén... Ezzel egyidőben már három-négy óriáspavilon is talpra állt a filmmunkák ácsműhelyeiként, dohognak az aggregátorok, dolgoznak a markolók, érkezik az acélgerenda és a tömérdek beton.

Második világháborús légi támaszpont (az asztalon hagyott tervek szerint Thorpe Abbots, a brit-amerikai 100. Bombázó Hadosztály repülőterének) replikája épül utcákkal, hangárokkal, hadiszállásokkal, kiszolgáló épületekkel. Hivatalosan még senki nem tudja, mi lesz itt, de a tervek anélkül is támpontot szolgáltatnak a munkához, hogy bármi egyebet kellene ismerni hozzá.

2020 októberében a buckinghamshire-i munkaügyi hivatal megállapodott a heathrow-i repülőtérrel jelentős számú filmipari átképzés biztosítására, melyet a Pinewood Studios finanszíroz. A szakavatott személyzet tehát rendelkezésre áll máris.

build.jpg

Ahol most repülőtér replika készül és többnyire esik az eső (kép: Landor)

Mi pedig tovább találgatunk, ki jöhet majd ide forgatni Felmerült már Steven Spielberg neve, Tom Cruise (bár ő épp elfoglalt Leavesdenben az aktuális Mission: Impossible-rész forgatásával, és egyébként is pikkel rá a rendezőnagyság), Tom Hanks... Találgatunk, egyenlőre eredménytelenül, de májusig el kell készülnie itt mindennek, hogy átadjuk a helyet a stábnak. Akkorra már okosabbak leszünk.

 

F o r r á s o k :

- "Pinewood Studios Unveils Ground Breaking Expansion Plans" - (This is LOCAL LONDON) - 8th November 2020 - by George Purdy
- "Hit ITV drama Downton Abbey filmed in Chalfont St. Giles" - (BucksFreePress) - 24th September 2011 - by Andy Carswell
- "Heathrow workers offered chance to work in screen" - (pinewoodgroup.com) - 22 October 2020
- "Kormányzati célkeresztbe került a Tesco anyacége a brit fizetései miatt" - (napi.hu) - 2021. január 2. - írta: Szabó Dániel
- "Tesco and Pizza Hut shamed for not paying the UK minimum wage" - (edition.cnn.com - CNN BUSINESS) - December 31, 2020 - by Rob Picheta
- "Rogue employers named and shamed for failing to pay minimum wage" - (gov.uk press release) - 31 December 2020.
- "A Statement from Glastonbury Festival" - (glastonburyfestivals.co.uk)
- "Pinewood Group Unveils 450m GBP Expansion with 'Studio Experience' Attraction" - (blooloop.com) - 17th September 2020 - by Bea Mitchell

 

Áprilisi frissítés

Immáron nyilvánvaló, sikerült részleteket megtudni. Lassan érkezik a forgató stáb Oxfordshire-ből, a set decoration house-ban áll a bál, élesre hangolódnak a díszletezők: minden iroda telve áll második világháborús eszközökkel (szappanoktól és lavóroktól kezdve a korhű kerékpárokon és repülős kézikönyveken. keresztül az ejtőernyős felszerelésekig, amerikai mentőmellényekig és tervrajzokig). Sikeresnek bizonyult az első kamerapróba is, április végéig megkezdődik Tom Hanks és Steven Spielberg (ügyvezető producerek) harmadik háborús minisorozatának, a Masters of the Air (A levegő hősei: A Nyolcadik légialakulat), második helyszínének a forgatása. Az Apple TV+ produkciója feltehetőleg 2022-ben kerül először a képernyőre, Magyarországon az HBO jóvoltából. További részletek mostantól kezdve weblapok százain követhetők..